Wednesday, October 1, 2014

My Homemade Blueberry Cheesetart

Assalamualaikum...lama bebenor bersawang blog I ni kan.Tetiba terasa nak update blog.Chewah.Perasan ada orang baca blog.Poyo je lebih tau sudiana ni.

U olls suka tak makan cheesetart yang tembam n gebu tu? I suka sangat tau.sekali makan mau 10-20 biji.Tapi kan nak tempah selalu tu kena pikir 3-4 kali sebab nye agak mahal jugak la benda ni kan. So I pon google la resepi nya konon nak buat sendiri la. Jumpa! Cuti sekolah bulan 12 tahun lepas is my first trial. Alhamdulillah menjadi. Cuma rupanya agak hmmmm...

                     Percubaan pertama
Sakit mata? Sila tutup mata anda. Tapi takkan nak mengalah. Rasa dia marveles cuma rupa je yang tak berapa nak marveles. Takpe,kita cuba lagi ye. Tapi kulit beli siap. Buat filling je la. Senang. So, hasilnya macam mana?

                          Percubaan ke-2
Ok la tu kan. Suka sangat tengok. Tembam dan gebu semuanya. Tunggu sejuk sikit baru sedap di makan.

Sebenarnya dah buat banyak kali dah. Tapi yang percubaan ke-3 dan seterusnya tak sempat nak snap sebab cepat sangat habis nya. Tapi memang puas hati belajar buat cheesetart ni sebab encik suami suka sangat makan ;)

My precious gifts


Ini lah dia buah hati pengarang jantung I. Mereka lah racun mereka juga lah penawar. I loves both of them. Mmuuahs!!!

Thursday, April 5, 2012

melukut di tepi gantang

oh sesentap la plak tajuk kali ni. tapi tak pe la sesuai la ngan situasi kan(ye ke?)

situasinya ialah ayah shopping cadburry untuk azmina. apekah?
eh, mana skill tulis karangan nih hilang.lama tak mengarang kan.. tak best la.cuba lagi skali okay..

semalam kan, i ajak en suami keluar.alasan? i nak beli cucur udang.okay la.en suami setuju je. lepas beli cucur udang tu en suami bawak pergi tunas manja, beli barang dapur sikit. da setel pilih barang2 dapur tu en suami tanya la nak apa lagi.masa tu kat bahagian makanan ringan. en suami pilih la jajan dia.then dia tanya, untuk azmina nak beli apa ye?dia pon pilih la coklat cadburry perisa stoberi.i pon cepat2 la cakap 'abg,su xmakan yang ada perisa.' en suami jeling semacam.then i cuba translate-kan jelingan dia tu. 'ni beli untuk anak la,bukan untuk ibu.'oh ok baiklah, diam.

i biar la dia pilih nak beli ape untuk azmina.last2 dia pilih cadburry original tu yang takde perisa.senyum dalam hati.nanti boleh makan jugak.

walaupon coklat tu untuk azmina tapi ibu nak makan jugak.ibu makan sikit je ye sayang.
tumpang2. sipi2 je..


Wednesday, January 5, 2011

cerita semalam.

assalamualaikum.

dalam post semalam i ada citer kan i rasa nk makan apa.slh satunya adalah kuew tiaw goreng.semalam i teringin sgt nk mkn.so i request la kat en. suami.ok, time tu dh pkl 9.30mlm.en suami yg tgh duk ngadap laptop pon kena la kan bwk i g mkn kuew tiaw grg tu.kuar umah dh 9.45mlm.then kat kedai tu i order la kuew tiaw grg bsh xnak sayur n air sirap.lantak la tgh2 mlm pon,i nk minum sirap jugak2.i kan xleh trima minuman bersusu.n minuman bercafein mmg i elakkan bt masa skrg ni.so, sirap ok la tuk tekak n perot i kan.kejap jer dh siap dh order i.i pon makan la xtggu en suami sbb i slalu mkn lmbt dr en suami.dh la nk msk midnight dh.kalau en suami tggl i kat situ,haru beb.then, i tgk kuew tiaw i tu ada togeh.eh,bkn i mntak kuew tiaw grg basah xnak sayur ke td?bkn ke togeh tu spesies sayur.ape la mereka ni.takkan tu pon i nk kena ckp.dh la rasa pon krg sedap.ada togeh lak tu.n kubis also.ceit!!!togeh n kubus tu adalah sayur ok.mmg tekak i xleh trima la kan kuew tiaw tu.tp i mkn jgk la biar nmpk mcm nk habis separuh sbb en suami ada kt dpn.kalau i mkn 2-3 suap je mmg konfem kena laser kot.dah la ajak mkn kuew tiaw dkt kul 10mlm.alih2,makan 2-3 suap.lps ni konfem i nk mkn apa mmg dia xamek pusing la kan.so utk mengelakkan kejadian itu i mkn la byk ckit kan.walaupon dh loya sgt dh time tu.tu pon,lps i tolak pggn tu en suami dh pndang lain mcm dh.tp i bt muka xbesalah.hihihi.nasib baik xkena marah semlm.lps ni xnk dh mkn kuew tiaw kt kedai tu.baik i goreng sdiri.lg sedap kot.bajet!!!

after dat,trus blk umah.sblm kuar td i dh smyg isyak dh.so blk umah blh tdo trus.agak2 melampau di situ,i pon bukak la buku fizik spm.prepare nk g praktikal nti kan.poyo jer.masuk bab 2 mmg i surender.bab ni mmg bkn tuk bedtime story.nti dr i elo2 dh lunyai nk tdo nih trus jd fresh.xnk mood tido i berubah,i pon tutup la buku n lampu study i.baring.telentang.pusing kiri.pusing kanan.selimut.xselimut.haih,nape xleh tido plak ni.rasa sendat sgt2 bhgn perot i.kalau telelap pon kejap jer.then sedar balik.pusing2 lagi.telelap balik.sedar balik.tido2 ayam je la.ntah la brp kali i tersedar semlm.menci betol.bila dh agak2 lena tu i tsedar lagi.rasa pundi kencing i penuh la plak.uwaaaaaa.xnak bangun.xnak bangun.nti kalau i bangun lagi ssh nk tido.bt dunno je,last skali tido la jgk.smpaikan nk bgn kul 6.30pg td tu punya la liat.tp kena bangun jgk.smbhyg then kena btkan air utk en suami bekfes...

p/s:en. suami, sori hr ni xde roti.lupa nk habaq awai2 roti dah abes.sori taw.tp td i dah beli dh kat 7E td.pg esk i bt roti tuk en. suami ye..
=))

Tuesday, January 4, 2011

ntah la.

ok,seperti tajuk di atas i pon xtahu nk bt mcm mana dah.i dah xkenal diri i dah sekarang ni.bukan apa,selalunya i makan bertan2 tp sekarang ni even fikirkan nasik pon dah boleh buat i rasa nk muntah.bajet omputeh kan?ape2 je la.yang i tahu skrg ni selera i mati apabila tgk nasik.i boleh mkn cekodok,biskut marie+air milo 'o'(minuman bersusu i xsuke sgt skrg ni ye), 1 more thing i blh telan coco crunch.tu jer yg blh msk perut i bt masa ni.huhuhuuu..tp memandangkan keadaan i skrg ni yg tgh ada penumpang kecik,i tpaksa la mkn nasik kan.skli sehr pon ok kot.memandai jer bt aturan sdiri kan.lantak la dh tekak i xnk trima kan.

kondisi kedua.rumah i sgt la berselerak skrg ni ok.bukan i malas ke hape ke,cuma i beri diri i cuti saket sndiri.bajet doktor la pulak.tp mmg i saket pon.bukan saket luaran.saket i ni i sdiri pon xleh nmpk apatah lg org lain kan.i bleeding lagi.oh no!apesal la tiap kali pregnant mst bleeding.adakah sbb kromosom xstabil atau mmg uterus i yg xsht??hr tu masa pregnant yg 1st, doktor namakan keguguran i tu sbg misabortion(betul ke eja ni?).yang ni plak nama dia treatened abortion.apa beza dia?i pon xtahu.i cuma tahu maksud treatened abortion ni:kandungan terancam.masa 1st tgk ada drh i cuak dah sbb yg 1st pregnancy pon mcm ni jgk.adakah i bakal kehilangan kandungan yang ni jgk?i xkuat nk hadapi ni lagi untuk kali kedua.tiap kali sembahyang i mst doa supaya zuriat i ni selamat.tp semua ni kuasa Allah S.w.t. kalau dh tersurat mmg bkn rezeki i,mkn la ubat yg RM3.00++ sebiji pon ttp xeffect jgk kan.oh ye, mmg i mkn ubt yg mahal tu.nama dia duphaston.fungsi dia utk kuatkan rahim.tp hrganya xyah ckp la kan.1paket ada 20 biji-rm 50(after less).mcm sale plak kan siap ada less lg tuuu..i jd rs bsalah kt suami i.ye la dia yg kena beli ubt ni kan.mana i nk amek duit nk beli bnda ni.tp xpe la,i rasa after duet pt masok i nk byr blk la kt en suami.sbbnya i yg mkn kan.ubt tu msk perot i,bkn perot en suami.hehehehee

ok skrg part nk raih simpati.hahahaha..wahai kawan2,i nk citer ni.i kan xleh mkn nasik skrg.so i termengidam la benda yag i slalu mkn yg kwn2 i masak.kiranya ni adalah i punye wish list la kan..

1. maggi goreng che kam.
2. kuew tiaw goreng paani.
3. ikan masak kicap qilah.
4. ikan bilis goreng sambal ida.
5. cekodok manis saila.
6. nasi lemak yang i salu beli dpn piza stop ngan sakinah.

ntah tahun bila la i dpt merasa sumer ni kan..tp xpe la.tawakal jer.apa yg penting skrg ni i kena jaga kandungan i dulu sbb doktor ckp i sekarang berada dalam fasa sebelom keguguran.dia ckp lg,klu bleeding berterusan mksdnya mmg dh xde harapan la.klu bleeding makin kurang plak,mksdnya kandungan i selamat.

ya Allah,tlg la slmtkan kandunganku ini.I really want this baby...

Thursday, December 9, 2010

urut.

sedang menunggu turn untuk diurut.alasan saya mintak diurut adalah sakit pinggang.acceptable x?muhahahahaa~walopon snirik taw sakit pinggang ni sebab monthly visitor nk datang.xpe la.sekali sekala nk manjakan pinggang snirik xpe kan.bile lg nk mintak hubby banje kan??<----salah satu motif sebenarnye

=))

oh tubuh badanku...

hati saya bertukar menjadi kecik...
mata saya bertukar menjadi sakit...
mulut saya bertukar menjadi laser...
dan tubuh badan saya bertukar menjadi beku...

p/s:sudiana sabar2...mana iman kamu???
p/ss:sudiana,ingat syurga!!!